Wat is Private Lease?

Met Private Lease rijd je voor een vast laag bedrag per maand in een nieuwe- of jong-gebruikte auto. 2Lease regelt alles.

Het maandbedrag dekt vrijwel alle kosten. Denk aan afschrijving, houderschapsbelasting, reparaties en onderhoud, vervanging van banden, verzekeringen, pechhulp en vervangend vervoer na 72 uur.

Het is ook mogelijk om je abonnement uit te breiden met winterbanden.

De voordelen van Private Lease

  • Een nieuwe of jong-gebruikte auto tegen een vast laag bedrag per maand
  • Geen onverwachte kosten bij reparaties en onderhoud
  • Geen grote investering, laat je spaargeld gerust op de bank
  • Bepaal zelf de leaseperiode en kilometers per jaar
  • Gebruikersgemak: de leasemaatschappij regelt vrijwel alles

De looptijd van Private Lease

Je bepaalt zelf de leaseperiode en de kilometers per jaar. De leaseperiode loopt uiteen van minimaal 12 tot maximaal 60 maanden. Kies je voor een jong-gebruikte auto, dan kan je deze leasen totdat de auto maximaal 60 maanden oud is. Stel, je vindt de auto van je dromen, maar deze is al 24 maanden oud. Dan kun je de auto dus nog 36 maanden leasen. De auto blijft in het bezit van 2Lease. Na afloop van het leasecontract lever je de auto weer bij ons in. Jij kunt dan weer een nieuwe auto uitzoeken.

Waar je op moet letten

Private Lease heeft heel veel voordelen. Let ook even op de volgende aandachtspunten:


Aansprakelijkheid

De auto staat op naam van 2Lease, het contract staat op naam van de klant. Anderen mogen er alleen in rijden met toestemming van jou als contractant. De chauffeur is minimaal 18 jaar en heeft een geldig Nederlands rijbewijs. Mocht er iets met de auto gebeuren, dan ben jij als contractant altijd aansprakelijk. Ook als een ander in jouw auto rijdt.


BKR

De leaseovereenkomst wordt geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Goed om te weten: Private Lease kan bijvoorbeeld jouw hypotheekruimte beperken. Een Private Lease auto zonder registratie bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) is niet mogelijk. Kom je er met deze registratie niet helemaal uit, dan kunnen jouw eventuele partner en/of ouders garant voor je staan. Zij worden als tweede en derde contractant toegevoegd aan de overeenkomst. Zij doorlopen dezelfde acceptatieprocedure en zijn daarmee ook aansprakelijk voor het nakomen van de financiële verplichtingen. De contractanten die garant staan worden ook BKR-geregistreerd.

Private Lease bestaat uit twee componenten: een financiële- en een service component. Uitsluitend wordt alleen het financiële component geregistreerd bij het BKR. Er geldt altijd een vaste afslag van 35% voor het service component. Het geregistreerde bedrag bedraagt 65% van de totaalsom.

Hier volgt een voorbeeldberekening: je betaalt gedurende 36 maanden €300,- incl. BTW per maand voor je Private Lease auto. De waarde van het leasecontract bedraagt in totaal €10.800,- incl. BTW (36 maanden x €300,- incl. BTW). Van dit bedrag wordt 65% geregistreerd, ofwel €7.020,- incl. BTW.

Opzeggingsvergoeding, voortijdige beëindiging van het contract

Het leasecontract kan na de eerste twaalf maanden van de leaseperiode schriftelijk worden opgezegd, met inachtneming van een opzegtermijn van één maand. Ook in dat geval ben je wel een opzeggingsvergoeding verschuldigd aan de leasemaatschappij. De opzeggingsvergoeding  is gelijk aan de gezamenlijke termijnbedragen conform het oorspronkelijke leasecontract over de resterende termijnen van het leasecontract als het leasecontract niet tussentijds zou zijn opgezegd, met inachtneming dat de opzeggingsvergoeding nooit meer bedraagt dan de maximale opzegvergoeding.

Hier volgt een voorbeeldberekening voor de opzegvergoeding:

Vaste opzeggingsvergoeding in procenten is 40%.

Je betaalt een maandelijkse leasetermijn van € 399,- incl. BTW waarbij na opzegging de resterende leaseperiode 14 maanden is. De berekening voor de opzegvergoeding is dan als volgt: €399,- x 14 x 40% = €2.234,40 incl. BTW.

Bovengrens opzegvergoeding

Er is een bovengrens gesteld aan de opzegvergoeding waarbij het verschil tussen de maandtermijnen die je reeds hebt betaald en nog zou moeten betalen tot het moment van opzegging en de gezamenlijke termijnbedragen die je tot dat moment had moeten betalen als er direct een lease overeenkomst zou zijn aangegaan voor een kortere periode. Het resultaat dat hier uit voorkomt is de maximale opzegvergoeding.

Hier volgt een voorbeeldberekening voor de maximale opzegvergoeding:

Maandtermijn op basis van 48 maanden is €399,- incl. BTW
Maandtermijn op basis van 34 maanden is €449,- incl. BTW

Verschil voor resterende betaling is dan het verschil in leasetermijn over de achterliggende periode: €449,- – €399,- = €50,- x 34 = €1.700,- incl. BTW.

Registratie van je leasecontract bij BKR hoeft niet nadelig te zijn. Wanneer je jouw financiële verplichtingen elke maand nakomt, worden er geen achterstanden geregistreerd. Toekomstige kredietverstrekkers kunnen hieruit de conclusie trekken dat je prima in staat bent met jou financiële verantwoordelijkheden om te gaan.